2018. április 24., kedd

Ezért se fog tüntetni a soros hálózat - Elsorvasztanák a magyar nyelvű orvosképzést Marosvásárhelyen

Ezért se fog tüntetni a soros hálózat

Elsorvasztanák a magyar nyelvű orvosképzést Marosvásárhelyen

2018-04-24 08:41

Általános diáktiltakozás van Romániában, a külhoniak a magyar nyelvű orvosképzés elsorvasztásától, felszámolásától tartanak, mivel a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen megszűnhet a magyar nyelvű oktatás. A marosvásárhelyi magyar orvosképzést beolvasztanák a román tannyelvű Petru Maior Egyetembe, amit az egyetem szenátusának a döntése alapoz meg.

Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: a marosvásárhelyi oktatási intézményt még a királyi Romániában, kizárólag magyar tannyelvű egyetemként hozták létre, ami a kommunista korszakban fokozatosan többnyelvű lett.

A fő cél, hogy a marosvásárhelyi egyetemet fokozatosan elsorvasszák. A rektor fontosnak tartja felszámolni a magyar nyelvű orvosképzést, mivel így egy kiemelt közszolgálat szűnne meg, ami biztosítja a magyar közösség ellátását – vélekedett a szakértő. A Petru Maior Egyetemmel egyesülve majdnem 15 százalékra csökken majd a magyar részarány – tette hozzá.

A magyar közösség számára egy újabb területen szűnne meg a jogi érvényesítés lehetősége, a magyar nyelv használata még egy területről szorulna ki. A teljes elsorvasztás a cél, ami egy gyalázatos, de létező program – hangsúlyozta Pászkán Zsolt.

Évek óta folyik a városban a magyar orvosképzés ellehetetlenítése

Nem szabad a fejünket a homokba dugnunk, gondolkodni kell azon, hogy radikálisan más utat kezdjünk az erdélyi magyar orvosképzést illetően – jelentette ki pénteken Marosvásárhelyen, az Erdélyi Múzeum Egyesület orvos- és gyógyszerésztudományi szakosztálya tudományos ülésszakának díszvacsoráján Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár az erdélyi orvosképzés újjászervezésében látja a megoldást. Az államtitkár szerint meg kell fontolni, hogy más intézetben, hogyan lehet megvalósítani a képzést, ehhez azonban minden feltételt meg kell teremteni, és ez nem valósulhat meg egyik napról a másikra.

Arra a kérdésére, hogy nem a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem keretében kellene-e elindítani a magyar nyelvű orvosképzést, elmondta: a konkrét megoldást az erdélyi magyar pártokkal és az érintett oktatókkal és szakemberekkel együtt kell meghozni, de leszögezte: nem hagyhatják, hogy a másfél milliós erdélyi magyarság magyar orvosok nélkül maradjon.

Az államtitkár elmondta: évtizedek óta a magyar orvosképzés ellehetetlenítése folyik Marosvásárhelyen, aminek sajnos már látszik a vége, ha folytatják a jelenlegi küzdelmet a MOGYE jelenlegi keretei között.

Tőkés: Magyarellenes intézkedésről van szó

Tőkés László fideszes EP-képviselő Strasbourgban, az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportjának ülésén felszólalásában magyarellenes román intézkedésnek nevezte a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Petru Maior Egyetem tervezett egyesítését. Kijelentette, az egyetem vezető testületei a román oktatók kétharmados többségével működnek, és a magyar tagozat elsorvasztására törekednek. A MOGYE multikulturális jellegének felszámolására, a magyar oktatás meggyengítésére irányuló bekebelezési kezdeményezés egyértelműen a magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés megszűnéséhez vezet a következő években. Tőkés László felhívta a figyelmet, hogy e végkifejlet csakis az önálló magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetem visszaállításával kerülhető el.

Kossuth Rádió 180 perc / hirado.hu

The post Elsorvasztanák a magyar nyelvű orvosképzést Marosvásárhelyen appeared first on PolgárPortál.

https://althir.org/elsorvasztanak-a-magyar-nyelvu-orvoskepzest-marosvasarhelyen-12354161.html

Nincsenek megjegyzések: